το λεξικό του neokipriou αγανακτισμένου

Είναι γνωστόν ότι ο neokiprios εν αγανακτισμένος με τους υπόλοιπους neokiprious γιατί πάντα οι υπόλοιποι κάμνουν τα σκατά. Το αξιοπερίεργο είναι πώς γίνεται ούλλοι οι άλλοι να τα κάμνουν σκατά τζι εμείς όι αφού για τους υπόλοιπους οι άλλοι είμαστεν εμείς...

Τούτη η αγανάκτιση εκφράζεται με σύντομες, περιεκτικές αλλά σοφές φράσεις, απόσταγμαν σοφίας των αγανακτισμένων neokipriwn.

Μαζέψαμεν όσες φράσεις μπορέσαμεν τζαι τις παραθέτουμεν με την απαραίτητη επεξήγησην-ανάλυσην:

ελάλουν το εγιώ ή εναλλακτικά ελάλεν το ο Χ (όπου Χ ο ομιλών): Συνοδεύεται με ψευτοθυμό τζαι συνοφρύεμαν για να δείξει ότι ο ομιλών ελάλεν το κακό που θα έρτει που πριν αλλά κανένας εν τον άκουεν τζι εκάμαν της τζιεφαλής τους. Στην πραγματικότηταν ο χ εν πολλά χάππι που εδικαιώθηκε έστω τζαι αν οι άλλοι επάθαν κακό.

άπαναΐα μου! (η έμφαση και ο τόνος στο πρώτον "α" κατά το δυνατόν αφού εν τετρασύλλαβη λέξη): Εκστομίζεται ήρεμα και με ελαφρό μειδίαμα για να δείξει ότι έπαθες την, εγελάσαν σου, γιατί εν με αρώτησες που πριν, εγιώ εν την έπαθα ποττέ μου έτσι κλπ...
παράδειγμα: 
- επήρα σέρβις το αυτοκίνητο στον τάδε μηχανικό τζι έ(δ)ωκα 300 ευρώ.
- άπαναΐα μου!

ίντα πράμα; (συνοδεύεται με έκπληξη και δεν αποσκοπεί στην επανάληψη αυτού που μόλις άκουσε ο neokiprios): Θέλει να δείξει ότι τούτο που μόλις άκουσε εν πολλά εξωφρενικό τζαι δεν έπρεπε να συμβεί. Τζαι τάχα κανονίστε να μεν ξανασυμβεί ποττέ.

έπρεπε να ήμουν εγιώ τζι εκανόνιζά τον: Ο συνομιλητής περιγράφει στον neokiprio μια σκηνή όπου έπεσε θύμα απαράδεκτης συμπεριφοράς από κάποιον τρίτον. Αλλα επειδή ο neokiprios εν ακόμα πιο σπουδαίος που τον συνομιλητή του λαλεί του: εν έπραξες σωστά σε τούτην την περίπτωση, εγώ θα έπραττα αλλιώς τζαι ορθόττερα (εννοείται τούτο).

ας έρτει να μου πει εμένα τζι εννα τον κάμω ποξξιλλίκκιν
εναλλαχτικά:
- τζαι σάζω τον καλά
- εννα τον κάμω να μεν ιξέρει που να χωστεί
- εννα τον κάμω να ακούει Χ τζαι να κόφκει κούρβες
Σε τούτη την περίπτωση ο Χ neokiprios αγανάκτησε που την απαράδεχτη συμπεριφορά του άλλου αλλά εν κάμνει κάτι παρά μόνο περιμένει τον να έρτει να δοκιμάσει να του κάμει τα ίδια που έκαμε σε άλλους. Μόνο που ο Χ δεν είναι όποιος τζι όποιος...

έτσι ένι: Φράση τόσο περιεκτική που μπορείς εκστομίζοντάς την να περιγράψεις τζαι να εξηγήσεις τα πάντα, όσα υπήρξαν και θα υπάρξουν ποττέ.
παράδειγμαν 1: Κάποιος φίλος του neokipriou εξηγεί γιατί πήρε μιαν σοφήν απόφαση, πώς έφτασε σε τούτην τζαι τα στραβά των άλλων εκτός των θκυο τους φυσικά . O neokiprios ακούει προσεχτικά σούζει την τζιεφαλή του τζι επαναλαμβάνει "έτσι ένι".
παράδειγμαν 2: Ο neokiprios μαθαίνει για μιαν αδικία που συμβαίνει εις βάρος του, το πώς προσπάθησαν τζαι κατάφεραν να τον εκμεταλλευτούν τζαι ωρύεται: "έτσι ένι κουμπάρε άμα κάμνεις καλά τη δουλειά σου τζαι είσαι άψογος τούτα παθαίνεις".
παράδειγμαν 3: Έτσι ένι; ή Έτσι έγινεν τωρά; (απαραίτητα με ερωτηματικό):
Ενομίσετε ότι εννα κάμνετε ότι κόψει ο νους σας; Τώρα τζαι κανονίζω σας, όι ξαπολώ σας.

χα!: Ακόμα πιο περιεκτική φράση τζαι πάνσοφη γιατί εκφράζει την αγανάκτιση με χαριτωμένον τρόπον τζαι δείχνει ότι ο neokiprios επιτέλους εδικαιώθηκεν για όσα προμύνηεν.




7 σχόλια:

  1. έπρεπε να ήμουν εγώ τζι εκανόνιζά τον--τούτο λαλώ το τζαι δυστυχώς ή ευτυχώς τες παραπάνω φορές έχω τζαι δίκαιο.
    ο νεοκύπριος εν μιλά ουσιαστικά άμα πρέπει. μόνο εν των υστέρων, εκ του ασφαλούς και για να παίζει τον καμπόσο.
    εγώ μιλώ τζαι ξέρουν το τζίνοι που ακούν το "έπρεπε να ήμουν εγώ" ή λαλούν μου μόνοι τους "έπρεπε να ήσουν εσύ..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εγιώ είμαι ποτζείνους που το ακούουν τούτο. οπότε βρίσσω τζαι λαλώ, ναι, έπρεπε να ήσουν εσού, τζαι πουμέσα μου "αλλά εν ήσουν".

      Διαγραφή
  2. χα! ού! είμαι άσιλας νεοκύπρια :-P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. πολλά καλό το shlang!!!

      έσιει τζαι άλλα, στο δεύτερο μέρος μέιμπι :)

      Διαγραφή