Τα 7 θαύματα της νήσου Κύπρου

Τα 7 θαύματα της νήσου Κύπρου είναι σπουδαία μνημεία που καταγράφηκαν ως μεγαλουργήματα αρχιτεκτονικής και τεχνογνωσίας των Κυπρίων ντιβέλοππερς και των επίλεκτων μεταναστών εργατών τους. Εμπνευστής του καταλόγου αυτού θεωρείται ο Κακουλλής που τα Πέρα Ορεινής ο οποίος επισκέφτηκε όλα τα μνημεία και συνέταξε τον κατάλογο.

1. Τα κρεμμαστά φώτα της εισόδου της Λευκωσίας (γνωστά και ως "τα φώτα τα κρεμμαστά") 
Κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του '80. Δεν σώζονται.
Ξεχάστε τους (πφφφ) κρεμμαστούς κήπους της Βαβυλώνας. Εδώ έχουμε ΤΟ μεγαλειώδες μνημείο. Πρόκειται για κοινά φανάρια διασταύρωσης τα οποία όμως κρεμμόντουσαν από ψηλές μεταλλικές κολόνες και δέσποζαν στην είσοδο της Λευκωσίας, προϊδεάζοντας τους επισκέπτες της για το τι θα συναντούσαν στη συνέχεια. Αναμφισβήτητα πρόκειται για θαύμα αρχιτεκτονικής και τεχνολογίας αφού περιείχαν καλώδια μάλιστα και πλακέτα με το πρόγραμμα για το πότε ανάβει κόκκινο, πορτοκαλί, πράσινο. Οι κύπριοι της εποχής είχαν τα κρεμμαστά φώτα ως σημείο αναφοράς (πχ. "εμοτίφαρα το μιτσουπίσι-λάνσερ μου τζι επήα που έσσω μου στα κρεμμαστά σε 12 λεπτά").

 
2. Πύργος υδατοπρομήθειας λακατάμειας (γνωστός και ως "το μανιτάρι")
Κατασκευάστηκε τη δεκαετία του '70. Σώζεται.
Είναι πανύψηλος, επιβλητικός και γαλανόλευκος! Βρίσκεται σε λόφο πλησίον της Λακαταμείας σκορπίζοντας δέος στους κάτοικους κι επισκέπτες της. Οι κύπριοι κατάλαβαν νωρίς την αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων και την εκμεταλλεύτηκαν ανεβάζοντας με αντλίες το νερό σε πύργους - ντεπόζιτα από όπου ξανακατεβαίνει "δωρεάν" στα σπίτια τους. Αυτό το θαύμα αρχιτεκτονικής έχει υψηλή αισθητική και παραπέμπει στην μινιμάλ άποψη της δεκαετίας του '70 από όπου μας έρχεται.



3. Άγαλμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στην αρχιεπισκοπή.
Κατασκευάστηκε τη δεκαετία του '80. Σώζεται (κάπου).
Το ύψους 10 μέτρων μπρούτζινο άγαλμα του αμφιλεγόμενου πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για 21 χρόνια έφκαλλε μάτι στο προαύλιο της Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Προς απογοήτευσιν όλων των πεζουνιών της παλιάς Λευκωσίας μετακόμισε κάπου στα βουνά για να μεν το ξαναδεί κανένας. Και εδώ ακριβώς έγκειται το θαύμα.

http://ttallou.files.wordpress.com/2008/09/big-mac.jpg

4. Ραουνταπάουντ Λεμεσού
Κατασκευάστηκαν την δεκαετία του '80. Σώζονται μερικά τμήματά του μόνο.
Η ιδέα ήταν ιδιοφυής: Αντί να φτιαχτούν γέφυρες γιατί να μην φτιαχτούν κυκλικοί κόμβοι; Φτηνότερη λύση και άπλετος χώρος όπου θα  μπορούσαν να εκθέτουν οι Λεμεσιανοί άγιους βασίληδες, τάρανδους, λαγουδάκια, αυγά πασχαλινά, καρνάβαλους και κανταδόρους. Επίσης μπορούσε να μεταβάλλεται σε πεδίο μάχης μεταξύ αριστερών και δεξιών σε κάθε Κυριακάτικο ποδοσφαιρικό ντέρπι. Δυστυχώς ξηλώθηκαν επειδή όσην ώρα ήθελες να πας από Λευκωσία Λεμεσό ήθελες άλλη τόση να την διασχίσεις επειδή οι κυρίες οδηγοί δίσταζαν να μπουν στον κυκλικό κόμβο ενώ οι πίσω τους επέμεναν για το αντίθετο, με καταστροφικές συχνά συνέπειες ενώ κανείς δεν έμαθε επιτέλους ποια λωρίδα κυκλοφορίας να ακολουθεί, την εσωτερική ή την εξωτερική.




5. Η σήραγγα στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού - Πάφου
Φτιάχτηκε την δεκαετία του '90. Σώζεται.
Αυτό το εκπληκτικό έργο έχει μήκος ενός(!) χιλιομέτρου και είναι τετραπλής κατεύθυνσης. Δεν υπάρχει χώρος να παρκάρεις σε περίπτωση βλάβης οχήματος ή άλλου προβλήματος αλλά αυτό διορθώνεται επειδή μπορείς εύκολα να σπρώξεις το αυτοκίνητό σου μέχρι έξω. Ο λόγος που φτιάχτηκε τούτη η σήραγγα είναι επειδή ο βράχος στο σημείο που θα περνούσε ο αυτοκινητόδρομος ήταν τόσο σκληρός που παρά να καταστρέψουν ολόκληρο το βουνό όπως είναι η συνήθης τακτική, προτίμησαν να φτιάξουν μόνο μια σήραγγα την οποία άνοιξαν με δυναμίτες. Δεδομένου ότι είναι και η μοναδική στο νησί, το κατέβασμα των τζαμιών, οι τσιριλιές των κυπρίων και το παίξιμο των πουρούδων ενώ την διασχίζουν θεωρούνται απόλυτα δικαιολογημένα.


6. Παραλία Φοινικούδων στην Λάρνακα
Πολύ παλιό μνημείο. Σώζεται. 
Η φωτογραφία μιλάει από μόνη της, δεν χρειάζεται να περιγράψουμε άλλο. Προσέξτε μόνο τις μικρές φοινικούδες. Η προνοητικότητα των κυπρίων είναι ένα από τα χαρίσματα που τους βοήθησαν να δημιουργήσουν τόσα θαύματα.


7. Νέο Νοσοκομείο Λευκωσίας
Φτιάχτηκε τον 21ο αιώνα. Σώζεται (εμείς παίζεται).
Είναι ολοκαίνουργιο, είναι ψυχρό, είναι άσπρο και αποστειρωμένο και δεν έχει καν κατσαρίδες και ποντίκια. Είναι επίσης τεράστιο και μπορείς να χαθείς στους διαδρόμους του σαν στη Δίκη του Κάφκα. Κυρίως όμως σε μαγνητίζει η άψογη αισθητική του και το σαν χαλί γρασίδι στην είσοδο. Οι κύπριοι μεγαλούργησαν κι εδώ και πολλοί ερευνητές το συγκρίνουν με τον παρθενώνα επειδή υπάρχουν ομοιότητες ως προς τον χρόνο που πήρε για να ολοκληρωθεί.



20 σχόλια:

  1. areskoun mou ta tags soy pou kato ! :D
    αληθκεια ηταν ωραία που εστολίζαν τα ραουνταπαουτ της λεμεσο επορονουμουν οποτε ήταν να περάσουμε να πάμε πάφο, εβάλλαμε και βαθμολογίες, του αγιου αθανάσιου συνήθως εκερδίζαν-anw funny post

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χαχαχα ωραία ανάρτηση !! το μανιτάρι η αλήθεια θυμίζει μου ένα γιγάντιο τασάκι ! για το θαύμα του νοσοκομείου εαν αθυμουμαι καλά είχαν τζαι έναν θέμα με τα μηχανήματα εν εχωρουσαν που τις πόρτες παρόλο που στους διαδρόμους παίζεις μαππαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τζαι τα τταβάνια τρέχουν νερά πάνω στους χειρουργημένους :)

      Διαγραφή
  3. Επιτέλους έτο! Άρκησες, αλλά δεν απογοήτευσες, αγαπητέ!
    Η σήραγγα μας κάτι σήραγγες της Μάγχης τρώει τες για τσίμπημαν, λαλούμεν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι ρε φίλε, τωρά άρκεψα να συνηθίζω την νέαν μου ζωή οπότε σιγά σιγά βάλλουμεν μπροστά και τον αλμυράν, στέι τουντ!

      Διαγραφή
  4. Σκόπιμα ή μη, δεν ανέφερες το αρχικό χάιγουεϊ Λευκωσίας-Λεμεσού με διαχωριστικό στη μέση των 4 λωρίδων το αυλακούδιν, καθώς και επίσης και ένα σύγχρονο θαύμα: το μωλ οφ Σάιπρους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εν εχωρούσαν ούλλα τα θαύματα συνάδελφε! ντα κόμα τι να πεις για τις 6 λωρίδες! το μολ εσκέφτηκά το αλλά είχα άλλον υποψήφιο: τον γαλαξία, το πρώτο μολ! εφκήκεν έξω, έφαεν το ο μακάριος!

      Διαγραφή
  5. "Οι Κύπριοι κατάλαβαν νωρίς την αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων και την εκμεταλλεύτηκαν ανεβάζοντας με αντλίες το νερό σε πύργους - ντεπόζιτα από όπου ξανακατεβαίνει "δωρεάν" στα σπίτια τους." .... άκουσε με η γειτονιά που τα γέλια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. θαύμα τεχνολογίας και μηχανικής Pekatsa μου! και... αισθητικής φυσικά!

      Διαγραφή
  6. Νιώθω ακόμα πιο ωραία που ζω σε τούτο τον τόπο με την υψηλή αισθητική, θέλω να κλάψω. Την υπέργεια διάβαση στην είσοδο της Λευκωσίας τη ξέχασες. Είδες ξανά έτσι πράμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ροζ φούξια! όι όι εν εία ποττέ μου! τζαι ήρτεν που έξω έτοιμη! εν εξορτώσαμεν να την κάμουμεν μόνοι μας :)

      Διαγραφή
  7. Mια διορθωση/ παρατηρηση :) Τα ραουντατ παουντ της Λεμεσού υπάρχουν! Tο συγκεκριμενο της φωτογραφίας ειναι στο κέντρο της πολης και εμεινε οπως ειχε, ισως μικρανε οταν πλατυναν οι δρομοι. Τα υπολοιπα ραουντα παουντ που ειναι στο παρακαπτηριο πάλι υπάρχουν, κατω ή πανω απο τις γεφυρες που φτιαξαμε για να πηαινουν οι Χωραιτες γρηγορα Παφο να μεν καθυστερουν. Αλλα επειδή δεν τα βλέπουν αφου παιρνουν συνηθως απο πάνω τους νομιζουν δεν υπάρχουν. Μια αντιληψη που εχουμε πολλοι. Οτι δεν βλέπουμε δεν υπάρχει για μας :) την επομενη φορα , μην ανεβειτε γεφυρες και πηγαινετε απο κατω, τα εχουμε φτιαξει με πετρουλες και δεντρακια και αλλα τετοια. Οχι ολα βεβαια ... σιγα-σιγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. περαστικέ μου είσαι σωστός, ξέρω το, πάω συχνά λεμεσό τζαι πιάννω τις εξόδους οπότε θωρώ τα ράουντ αμπάουντ τζαι τα δέντρα κάτω που τις γέφυρες που ένιξέρω που θα παν άμα μυαλίνουν.

      αλλά μην ξεχνάς ότι εν χιούμορ που κάμνουμεν. μεν το παίρνεις πατριωτικά, εν υπάρχει διαμάχη δαμέ λευκωσίας-λεμεσού, εγιώ είμαι ανεξάρτητος, που χωρκόν χωρκάτης.

      Διαγραφή
  8. "το κατέβασμα των τζαμιών, οι τσιριλιές των κυπρίων και το παίξιμο των πουρούδων" - μα σοβαρά; εγώ εν επρόσεξα έτσι πράμα.. εθθύμισεν μου το πισκάλισμα στο αεροπλάνο..

    "Σώζεται (εμείς παίζεται)" - χαχχαχαχαχαχαχχ λολ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εγώ κάμνω το! :) είπε σου η Leni ότι εγνωριστήκαμε; έπεψά σου σιερετίσματα!

      Διαγραφή
  9. Το Μανιταρι ειναι στην περιοχη Στροβολου. Και ειναι Στροβολος αρκετα χιλιομετρα πισω του, σε παρακαλω παααρα πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ε καλά ;) ακούγεται πιο "θαύμα" το λακαταμΕΙ΄α μεν πεις όι.

      Διαγραφή